Fem servir cookies per oferir un servei millor. Si continua navegant, considerem que n'accepta l'ús.

S’emmarca dins el Pla de Formació del Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera i hi participaran mestres de tota la Catalunya Rural.

Des de l’any 2017, una de les accions del projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER.cat) ha estat l’organització d’un grup de treball de la Noguera amb l’objectiu de fer un seguiment de la implementació del projecte i oferir suport als mestres que el desenvolupen a l’aula. Aquest grup de treball ha estat format per mestres d’escoles de la Noguera i el Segrià Nord.

Per a aquest curs 2020-2021, s’ha previst que també hi participin mestres d’altres Centres de Recursos Pedagògis de Catalunya i mestres d’escoles de la Catalunya rural que tenen interès per l’emprenedoria en els territoris rurals. Amb aquesta ampliació del grup de treball es busca afavorir i aportar valor al desenvolupament del projecte gràcies el treball participatiu sumant noves perspectives de treball i nous recursos des de diferents territoris rurals de tot Catalunya.

FER a casa 1El projecte “FER: Futurs Emprenedors Rurals” fomenta les vocacions emprenedores entre l'alumnat de cicle superior d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals. Entre els objectius del projecte destaca despertar el talent emprenedor entre els i les joves, facilitar la cerca d'oportunitats i l’aprofitament de recursos oferts pel món rural, difondre la cultura emprenedora als centres educatius i incorporar valors relacionats amb l'emprenedoria, fomentar el treball en equip, el debat i les relacions, i introduir de formà bàsica la cultura financera a les escoles.

Aquest curs escolar hi han participat 30 escoles de tot Catalunya, entre les quals n’hi ha 6 de la Noguera i el Segrià nord: l’escola Arrels dels Alamús, l’escola Els Planells d'Artesa de Segre, l'escola Àngel Guimerà i l’escola Vedruna de Balaguer, l’escola Alfred Potrony de Térmens i l'escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer. Aquestes escoles a més participen en el grup de treball i des del Consorci GAL Noguera Segrià Nord se’ls agraeix el seu esforç i la seva implicació en el projecte.
Els alumnes d’aquestes escoles, al mes de juny, havien de presentar els seus projectes a una fira que no es podrà celebrar a conseqüència de la situació actual.

Per tal de veure com el projecte FER podia ajudar els centres escolars a fomentar l’emprenedoria davant a nova situació s’ha reunit virtualment l’equip de coordinació del projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER) a la Noguera, integrat per la gerent i una tècnica del Consorci Gal Noguera Segrià Nord, una mestra de l’Escola Salvador Espriu i una tècnica del Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera. En la reunió s’ha constatat la viabilitat d’implementar el projecte FER des de casa, ja que algunes activitats ho permeten. En aquest sentit s’ofereix a les escoles participants aquesta opció per continuar el projecte FER.

Aquest curs 2019-2020 un total de 30 escoles i 910 alumnes de tot Catalunya s’han inscrit al projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER) per fomentar l’emprenedoria entre l’alumnat de 5è i 6è de primària. Des del 2017 hi han participat més de 2.100 alumnes de tot Catalunya. A la Noguera i el Segrià hi participen un total de 171 alumnes de 6 escoles: l’escola Arrels dels Alamús, l’escola Els Planells d'Artesa de Segre, l'escola Àngel Guimerà i l’escola Vedruna de Balaguer, l’escola Alfred Potrony de Térmens i l'escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer.

FER està coordinat pel Consorci GAL Noguera Segrià Nord i finançat per fons FEADER i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Durant l’any 2019, per difondre el projecte se’n van fer presentacions a 11 Centres de Recursos Pedagògics, visites a escoles i un seguit de contactes per tal d’impulsar-lo a les escoles interessades a treballar les aptituds i habilitats emprenedores a les escoles.

IMG 20190612 WA0008Imatge d'un dels projectes presentats a la FIRA FER 2019

Imatge incripcio web 2019 2020 FER

FORMACI FER NOGUERAEl Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord ha organitzat diverses jornades adreçades a la comunitat educativa per ampliar el nombre d’escoles on implementar el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER) durant el nou curs escolar. Aquestes jornades es faran durant les dos primeres setmanes de setembre, i ja s’han concretat la de la Noguera el dia 5 de setembre al Consell Comarcal de la Noguera, la de la Terra Alta el 6 de setembre, i la del Baix Ebre el 9 de setembre.
El programa de la jornada inclou la presentació del projecte FER i dels materials, l’explicació del calendari d’implementació amb la col·laboració de l’Escola Salvador Espriu i el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera, la taula rodona d’experiències i el torn obert de preguntes.

A més d’organitzar aquestes jornades, el GAL ha contactat amb 21 Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya per presentar-los el projecte i explorar possibilitats de consolidar-lo en altres comarques.
Futurs Emprenedors Rurals es consolida any rere any amb l’augment de participació d’estudiants i escoles. El curs 2018-2019 un total de 242 alumes d’11 escoles de la Noguera i el Segrià Nord van participar-hi i a Catalunya un total de 39 escoles i 863 alumnes. 

fira fer El dia 12 de juny el claustre del Consell Comarcal de la Noguera va ser l’aparador dels projectes finals dels alumnes de 5è de primària de les escoles que han participat al projecte FER- Futurs Emprenedors Rurals, impulsat pel Consorci GAL Noguera Segrià Nord. Les escoles de la Noguera i el Segrià Nord que han participat a la Fira FER són: l'Escola Sol Ixent de Corbins, l'Escola Els Planells d'Artesa de Segre, Vedruna de Balaguer, l'Escola de Ponts i l'Escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer.

Els més de 150 alumnes d’aquestes escoles van presentar a la Fira FER un total de 33 projectes elaborats durant el curs escolar, que van ser valorats per un jurat professional, que va fer 4 mencions especials entre tots els treballs presentats a la idea més comunicativa, la més creativa, la més territorial i la més innovadora.

El projecte FER.CAT es va posar en marxa l’any 2016 per fomentar les vocacions emprenedores entre l'alumnat de cicle superior d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals. Entre els objectius del projecte destaca despertar el talent emprenedor entre els joves, facilitar la cerca d'oportunitats i aprofitament de recursos oferts pel món rural, difondre la cultura emprenedora als centres educatius i incorporar valors relacionats amb l'emprenedoria, fomentar el treball en equip, el debat i les relacions, i introduir de formà bàsica la cultura financera a les escoles. El projecte Fer proporciona a les escoles material didàctic per a l’alumnat i la guia per al mestre això com un acompanyament durant tot el curs escolar per implementar el projecte a l’aula a través d’un grup de treball coordinat pel Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de la Noguera.

El Consorci GAL Noguera Segrià Nord va rebre la vista de 14 mestres d’Estònia que cooperen amb el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER).

Durant l’estada, van poder visitar 4 escoles d’arreu de Catalunya: l’Escola de Ponts, l’Escola Els Planells d’Artesa de Segre, l’Escola La Gessera de Caseres i l’Escola de Xerta. En el decurs de la visita, les escoles van explicar les activitats amb les quals desenvolupen el projecte FER i la metodologia que utilitzen per desvetllar en els infants l’empenta emprenedora.

FER és un projecte de cooperació multilingüe (català, aranès, espanyol, estonià i anglès) que té l'objectiu de fomentar l'esperit emprenedor entre l'alumnat de 5è curs d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals i enfortir les relacions entre infants, emprenedors/es i territori.El projecte FER està coordinat pel Consorci GAL Noguera - Segrià Nord i hi participen tots els territoris rurals catalans i un GAL d'Estònia. Està inclòs en el projecte Territori de Talent i en els projectes de cooperació entre Grups d'Acció Local de Catalunya, finançat per fons FEADER i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

logotipLa Red Rural Nacional, plataforma que aglutina diferents agents de desenvolupament de territoris rurals, va realitzar una recopilació de bones pràctiques en el marc de tot el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, 10 de les 34 bones pràctiques recollides són coordinades i implementades per agents catalans, 3 de les quals són liderades des del GAL Noguera Segrià Nord: FER.CAT, Noguerament Bo i Arrenca.

FER.CAT: Ensenyant a emprendre a les escoles del món rural, és un projecte de cooperació multilingüe (català, castellà, aranès, estonià i anglès) que fomenta les vocacions emprenedores entre l’alumnat de cicle superior d’educació primària posant en valor les oportunitats del seu territori.

FER com a projecte de bones pràctiques de la Red Rural Nacional